Yamaha kehitti ja julkaisi Silentpianon vuonna 1993 ja siitä alkoi uusi aikakausi akustisten pianojen sähköistämisessä. Aluksi silentpianoja sai vain uutena ja Yamahan omiin pianoihin tehtaalla asennettuna pianon valmistuksen yhteydessä. Kawai seurasi perässä ja kehitti oman silentjärjestelmänsä, joita asensivat omiin pianoihinsa. Näin syntyi original silent -käsite, eli kunkin pianonvalmistajan oma silentjärjestelmä.
Nykyään markkinoilla on myös pianotehtaasta riippumattomia silentjärjestelmien valmistajia. Näitä kutsutaan jälkiasenteisiksi järjestelmiksi. Sellainen sopii käytännössä kaikkiin pianoihin ja flyygeleihin, joissa on 88-kosketinta. Monet vanhemmat pianot voivat olla 85-koskettimisia. Viimevuosina jälkiasenteisen silentjärjestelmän valmistajia on ilmaantunut useita.
Jälkiasenteisella silentilla ei ole niin hyvä maine kuin original silentillä. Se johtuu siitä kun ensimmäiset jälkiasenteiset silentit tulivat markkinoille, niissä oli toivomista kosketuksen tarkkuudessa ja äänen laadussa. Tällä hetkellä parhaat jälkiasenteiset silentit ovat tekniikaltaan samalla tavalla toimivia kuin original silentit, joten laatueroja ei enää ole niin paljon. Valo-optinen sensori mittaa kosketuksen voimakkuutta ja fyysistä kontaktia ei enää ole lainkaan. Esimerkiksi maahantuomamme Genio silentjärjestelmä on monien tämän päivän pianonvalmistajan alkuperäinen silent. Se täyttää sen tehtävän mainiosti mikä sille on tarkoitettu: Voit soittaa akustista pianoa muita häiritsemättä korvakuulokkeilla. Akustisen pianon ominaisuudet eivät kärsi ja silent ei vaurioita mitenkään pianoasi. Se voidaan myös asentaa pois ja uudelleen seuraavaan pianoon. Tekniikaltaan se edustaa tämän hetken viimeisintä kärkeä ja on monipuolinen ominaisuuksiltaan. Vanhimmat original silentit alkavat olla jo elinkaarensa lopussa ja riskit elektroniikan loppumiseen on isot. Hajotessaan ei varaosia välttämättä ole saatavilla. Vanhoissa alkuperäisissä silenteissa ei ole juuri mitään ominaisuuksia kuin pelkkä pianosoundi ja äänenvoimakkuuden säätö.
Suosittelemme pitkällä ja yli tuhannen silentejärjestelmän asennuskokemuksella Genion järjestelmää kenelle tahansa, niin ammattilaiselle kuin aloittelijalle. Siinä on loistavat ominaisuudet, käytännössä kaikki nykypäivän laadukkaan sähköpianon ominaisuudet. Sen voi kytkeä ulkoisiin äänilähteisiin kuulokkeidein sijaan tai tietokoneeseen nykyaikaisten liitäntöjen kautta. MIDIn ja tietokoneen avulla voit soittaa parhaita virtuaalipianoja, urkuja tai soundia mitä on nyt ja tulevaisuudessa.
Silentpianon kosketus on paras ja autenttisin mitä voi olla. Parhaat ja kalleimmat digipianot ovat ns. hybridi painoita, eli niissä on oikea pianon koneisto. Silentpianossa toimintaperiaate on sama. Joten silent asennettuna vaikka ilmaiseen, koneistoltaan kunnossa olevaan pianoon on siis usein paljon parempi ratkaisu kun kosketukseltaan heikon sähköpianon hankkiminen.
Silentpianojen tekniikasta
Silentjärjestelmä koostuu kahdesta teknisestä elementistä. 1. Myksityskisko estää vasaroiden yltämisen kieleen koneistossa. 2. Sensorilista mittaa kosketuksen voimakkuutta ja korkeutta koksettimiston alla. Valo-optinen sensori mittaa tarkasti kosketuksen voimakkuuden ilman fyysistä kosketusta koskettimeen. Vasaran varren osuessa mykistyskiskoon, syntyy vain pientä kopinaa soittaessa ja voit kuulla soittosi korvakuulokkeilta.
Pianon ääni ei ole yhteydessä kyseiseen pianoon missä silent sattuu olemaan, vaan se on ohjelmoitu siihen etukäteen. Voit vaihdella sointeja eri pianoiden, flyygeleiden ja instrumenttejen välillä. Voit halutessasi myös kytkeä äänilähteeksi kaiuttimesi kuulokkeiden sijaan.
Sensorilista: